A projekt, amely olyan gyerek, amelynek kör alakú a családfája

2022. 01. 12-én, hétfőn kora délután, másnap délutáni kezdéssel rendkívüli testületi ülést hívott össze Dávid Zoltán orosházi polgármester. A rendkívüli testületi ülést lényegében semmi nem indokolta, a két napirendi pont közül egyik sürgőssége sem volt valóban indokolható, de kicsire nem adunk. Mai bejegyzésemben a második napirendi pontról fogok mesélni, ami egy igazi kuriózum – lenne, ha nem a NER-ben élnénk.

 

Röviden: Orosháza 2019. májusában pályázatot nyújtott be „Multifunkciós sport- és ifjúsági rekreációs központ kialakítása és fejlesztése” témában, amely pályázat sikeres is volt: bruttó 140 millió támogatást nyer el. A pályáztatással még 2018-ban az Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület került megbízásra.

 

Az Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület egy érdekes képződmény. Képviseletében Dávid Zoltán (Orosháza jelenlegi polgármestere) és az Oros Avis Kft. képviseletében Elekes Lajos – Orosháza előző ciklus végén csúfosan megbukott Fideszes alpolgármestere – jár el. (Elekes jogköreinek 2019. tavaszi megvonását ugyan hivatalosan „elfogyott a munkája” indoklással látták el, azért valószínűbb, hogy Simonkának köszönhetően szimplán elfogyott körülötte a levegő. Részletek itt olvashatóak.)

 

Az Egyesület nyilvános beszámolóit áttekintve annyi látható, hogy 2013-ban és 2014-ben szerveztek Orosházán egy-egy gyereknapot (számomra kicsit furán augusztusban mindkétszer), egy jótékonysági koncertet 2014-ben Szinetár Dórával, szintén 2014-ben egy családi napot a Mystery Gang fellépésével. A legérdekesebb rendezvényük mégis a 2014-es – a beszámolók alapján mindössze kétalkalmas – „Polgári estek” voltak, amelynek az első meghívottja egy rendkívül patinás név volt: Bencsik András. Igen, a Békemenetes Bencsik András. A többi évből túl sok a nyilvános beszámolók alapján nem nagyon derül ki, leszámítva azt, hogy rendezvényszervezésre és eszközbeszerzésre az évek során (2013-2018) mintegy 23 271 000 Ft támogatást nyelt be közfinanszírozásból.

 

Az Egyesület tagjainak a listáját nem ismerjük, az Egyesület honlapján csak „Az Orosháza Fejlődéséért Helyi Közösség Helyi Akciócsoport Tagjai” szerepelnek. Itt viszont aztán van minden:

 
Forrás: https://www.ope-clld.hu/

Forrás: https://www.ope-clld.hu/

A listán szerepel egy rahedli önkormányzati intézmény, sőt maga az Önkormányzat is. Utóbbi azért is érdekes, mert ha az Önkormányzat tagja az Egyesületnek, akkor nem igazán értem, hogy az elmúlt két évben miért nem érkezett az Egyesület egyetlen alkalommal sem sűrű, tömött sorokban valamiféle beszámoló adására a testület felé.

 

Az Önkormányzat, valamint intézményei mellett teljesen érthető piaci cégek (pl. Fehér és Fehér Útépítő Kft.) és civil szereplők is vannak a listán (pl. Jézus Szíve Plébánia). Érthető lenne az Orosházi Férfi Kézilabda Egyesület is, már ha át tudnunk siklani afelett, hogy elnökük nyakig volt egy bundabotrányban.

 

Ugyanakkor érdekesebb szereplők is találhatók a listán, mint például a Simonka-perben – és megannyi Simonka-körhöz köthető korrupciós ügyhöz köthető -, Simonka Aktív Klub Kft. Szintén a Simonka-féle korrupciós hálózat szerves része a Jövő Építők TDM.

 

Történetünk szempontjából a legérdekesebb szereplők mégis az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör Egyesület és az Oros Avis Kft. Utóbbival, azaz az Oros Avis Kft-vel kapcsolatban elsőként érdemes megjegyezni, hogy Elekes nem csupán alelnöke, hanem az L.E. Cash Pénzügyi Tanácsadó Kft-n kersztül Elekes Krisztiánnal többségi tulajdonosa is.

 

Szóval az Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület akciócsoportja megkapja a pályáztatást a 140 millió forintra, az szépen a helyi médiában meghirdetésre is kerül 2018. októberében. (Ez nem különösebben meglepő vagy szokatlan, máshol is ilyen akciócsoportok kezelik az ilyesmit.) Meg is születik az eredmény, a pénz Gyopárosra megy, a támogatói szerződés a fejlesztéshez aláírásra kerül 2020. októberében.

 

Az eredeti tervek ezek voltak:

Forrás: www.oroshaza.hu

Érdekesség, hogy az előterjesztést Orosháza alpolgármestere, Elekes Lajos jegyezte. Igen, az Oros Avis-os Elekes Lajos.

Tavaly májusban Orosháza polgármestere – a pandémia idején egyszemélyi döntésben – azonban módosított a dolgokon. És itt válik egészen belterjessé a történet.

Ugyanis a polgármesteri határozat szerint az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör Egyesület (ami az Orosháza Fejlődéséért Helyi Közösség Helyi Akciócsoport tagja) és az Oros Avis Kft. (ami szintén az Orosháza Fejlődéséért Helyi Közösség Helyi Akciócsoport tagja) azzal a kéréssel fordult az Orosháza Fejlődéséért Helyi Közösség Helyi Akciócsoportot üzemeltető és a pályázat kezelésével megbízott Orosházi Polgári Együttműködés Egyesülethez, hogy a 140 milliós pályázati forrás jelentős részét Gyopárosról hozzák be az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör Egyesület területére és ott legyen fejlesztés. A végső szót a szintén Orosháza Fejlődéséért Helyi Közösség Helyi Akciócsoport tag Orosháza Város Önkormányzata mondja ki. De másképp is fogalmazhatunk.

Úgy is mondhatjuk, hogy az Elekes Lajos tulajdonában álló cég azzal a kéréssel fordult az Elekes Lajos által (is) képviselt Egyesülethez, hogy az Elekes Lajos által alpolgármesterként vitt projektben elnyert 140 millió forintot vigyék át a gyopárosi fürdőből egy másik helyszínre.

A félreértések elkerülése végett: nem, most nem erről fogunk dönteni. A 2022. január 11-i rendkívüli testületi ülésen nem erről szól(t) a döntés. Ez már hivatalos, hogy így lesz. A 2022. január 11-i rendkívüli ülés csak arról szól, hogy az önkormányzat saját pénzből hozzádob-e még közel 20 millió forintot.

Ez a pályázat olyan belterjesen futott, hogy részemről nyugodtan nevezhetjük a pályázatok II. (Habsburg) Károlyának.

"A Habsburgok olyannyira szerették volna pár száz éve fényesen ragyogó hatalmukat megőrizni, hogy csakis saját vérrokonaikkal voltak hajlandóak házasodni. Így lehetett II. Károly édesanyja egyben édesapjának unokahúga is, nagyanyja pedig egyben a nagynénje.

A spanyol király legjellemzőbb vonása az igen széles állkapcsa volt (amely egyébként is Habsburg vonás volt, azonban nem ilyen súlyos mértékben), amely olyannyira szélesnek bizonyult, hogy alsó és felső fogsorát egyszerűen nem tudta összezárni, emiatt alig tudott beszélni, az ételt pedig szinte képtelen volt megrágni. A hatalmas nyelve közben kilógott szájából. Lábai rendkívüli gyengesége miatt alig tudott állni és járni. Harmincévesen már egy aggastyán benyomását keltette. Emellett nem csak testi, hanem szellemi deformitásokkal is küszködött: családja nem érezte fontosnak az oktatását és így a király teljesen írástudatlan maradt. Az uralkodónak teljes mértékben a körülötte élők jóindulatára kellett hagyatkoznia."

Forrás: www.mult-kor.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.